قال رسول الله (ص)

«مَنْ سَمِعَ رَجُلاً يُنادى يا لَلْمُسْلِمينْ فَلَمْ يُجِبْهُ فَلَيْسَ بِمُسْلِم»

کسى که صداى انسانى را بشنود که فریاد مى زند: اى مسلمانان به دادم برسید و کمکم کنید،

کسى که این فریاد را بشنود و پاسخ نگوید، مسلمان نیست

کافی جلد 2 صفحه 164

ملکی: مبلغ دین نمی‌تواند پژوهشگر نباشد / مقیمی حاجی: رویکرد ما توجه به کلان‌پروژه‌های پژوهشی مورد نیاز نظام است

در اجلاسیه مدیران و معاونان پژوهش مدارس و مراکز حوزه علمیه قم با تاکید بر اینکه یک مبلغ دین نمی‌تواند پژوهشگر نباشد، توجه به کلان‌پروژه‌ های پژوهشی که نظام با آن درگیر است جزو سیاست ها و رویکرد جدی معاونت پژوهش حوزه علمیه اعلام شد.

 اجلاسیه مدیران و معاونان پژوهش مدارس و مراکز حوزه علمیه قم به همراه تجلیل از مدارس پرتلاش در عرصه پژوهش و نمایشگاه محصولات و دستاوردهای پژوهشی مدارس، پنجشنبه ۱۳ دی ۱۴۰۳ در سالن همایش مدرسه عالی دارالشفاء قم برگزار شد.

ببینید:

تصاویر اجلاسیه مدیران و معاونان پژوهش واحدهای آموزشی حوزه علمیه قم

حجت‌الاسلام والمسلمین ملکی: یک مبلغ دین نمی‌تواند پژوهشگر نباشد

حجت‌الاسلام والمسلمین حمید ملکی قائم مقام مدیر حوزه‌ علمیه قم طی سخنانی در این اجلاسیه، ضمن تحسین پیشرفت‌های مدارس و واحدهای آموزشی در امور پژوهش، بر ادامه کارهای زیربنایی در این عرصه تاکید کرد و گفت: اگر حرکت فعلی رشد پژوهشی ادامه پیدا کند، حوزه‌های علمیه سراسر کشور در آینده‌ای نزدیک شاهد شکوفایی‌های بیشتر پژوهشی خواهند بود.

قائم مقام مدیر حوزه‌ علمیه قم با قرائت روایت «إنَّ أبناءَ الآخِرَهِ هُمُ المُؤمِنونَ العامِلونَ الزّاهِدونَ، أهلُ العِلمِ وَالفِقهِ، وأهلُ فِکرَهٍ وَاعتِبارٍ وَاختِبارٍ، لا یَمَلّونَ مِن ذِکرِ اللّه.» از امام محمد باقر (ع)، گفت: دین اسلام قوی‌ترین شاخص‌های روانشناسی و انسان‌شناختی را ارائه کرده است، اما متاسفانه غفلت می‌کنیم.

ملکی: مبلغ دین نمی‌تواند پژوهشگر نباشد / مقیمی حاجی: رویکرد ما توجه به کلان‌پروژه‌های پژوهشی مورد نیاز نظام است

وی بر اساس روایت فوق، ایمان، عامل به عمل بودن، زهد، علم و تفقه، اندیشه‌ورزی، عبرت‌آموزی و عدم خستگی از یاد خدا را از ویژگی‌های انسان سالم و ورزیده دانست و گفت: یک از شاخص‌های یک مرکز علمی، تفقه به معنای فهم عمیق از علم و به عبارت دیگر پژوهش است.

قائم مقام مدیر حوزه‌ علمیه قم با تاکید بر اینکه یک مبلغ دین نمی‌تواند پژوهشگر نباشد، خاطرنشان کرد: امر پژوهش هیچگاه از دانش و علم جدا نیست.

حجت‌الاسلام والمسلمین ملکی یکی از عوامل نشاط علمی و معنوی مدارس را عادت داشتن طلاب آن مدارس به تفکر و اندیشه‌ورزی دانست و گفت: نکته مهم این است که استاد باید به خوبی فکر کردن را به شاگرد یاد بدهد و قدرت تفکر او را بالا ببرد.

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه: رویکرد ما توجه جدی به کلان‌پروژه‌های پژوهشی مورد نیاز نظام است

در ادامه اجلاسیه، حجت‌الاسلام والمسلمین ابوالقاسم مقیمی حاجی معاون پژوهش حوزه‌های علمیه گفت: فعالیت‌های امام سجاد (ع) و امام باقر (ع) سبب شد که مذهب تشیع به بدنه اجتماعی بیاید و شیعیان با وجود تمامی تنگناها بتوانند بر اساس مناسک شیعه عمل نمایند.

وی با اشاره به بازتاسیس حوزه علمیه قم در سده اخیر نیز عنوان کرد: آیت‌الله حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی(ره) هنگام آمدن به قم، وضعیت اجتماعی و دینی نابسامان و فرهنگ عمومی مردم در ایران را تبیین می‌کند و می‌گوید: افرادی با نحله‌های مختلف فکری در ایران فعالیت می‌کنند. باید برای احیای دین در ایران یک پایگاه علمی و حوزه علمیه قوی تاسیس کنیم.

حجت‌الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی با بیان اینکه دعوت شاگرد به پژوهش و فراتر از حرف‌های استاد حرکت کردن، در سیره مرحوم آیت‌الله حائری یزدی(ره) بود، گفت: ایشان وقتی مرتضی فرزندش را برای شاگردی نزد یکی از علما فرستاد به آن عالم تاکید کرد که به فرزندش مجال ان‌قلت و صحبت بدهد تا ذهن او خلاق تربیت شود.

ملکی: مبلغ دین نمی‌تواند پژوهشگر نباشد / مقیمی حاجی: رویکرد ما توجه به کلان‌پروژه‌های پژوهشی مورد نیاز نظام است

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه با اشاره به اینکه افراد زیادی به تشویق مرحوم حاج شیخ در عرصه‌های اعتقادی و تبلیغی اثر نوشتند، گفت: با بررسی نشریات سالهای ابتدایی ۱۳۰۰ شمسی مشخص شد که برخی از سردبیران این نشریات از شاگردان مرحوم آیت‌الله حائری یزدی بوده‌اند.

حجت‌الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی عنوان کرد: مرحوم آیت‌الله حائری یزدی(ره) با درایت و پشتکار خود و رسیدگی و تمرکزی که برای شاگردان ایجاد می‌کرد و اساتید برجسته‌ای که دعوت کرد به حوزه قم بیایند، باعث شد توفیقات حوزه علمیه قم روز افزون شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی در ادامه با اشاره به اینکه توجه به کلان‌پروژه‌ های پژوهشی که نظام با آن درگیر است جزو سیاست و رویکرد جدی معاونت پژوهش حوزه علمیه خواهد بود، گفت: قبلاً امر پژوهش در بدنه مدارس تجلی کمتری داشت اما اکنون واحدهای آموزشی درگیر مسئله پژوهش شده‌اند.

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه با تاکید بر لزوم احیای سنت استاد و شاگردی فارغ از نظام‌های منفعل کلاسیک گفت: کانونهای علمی طلاب با محوریت طلبه و هدایت استاد باید رواج بیشتری پیدا کند.

حجت‌الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی با بیان اینکه طلبه‌ای موفق است که روح پیگیری و رها نکردن مطلب در او زنده باشد، گفت: همانطور که قبلا هم گفته‌ایم سیاست‌گذاری ما در پژوهشِ سطح یک و دو تکمیل فرآیند آموزش است یعنی پژوهش باید در خدمت آموزش باشد.

ملکی: مبلغ دین نمی‌تواند پژوهشگر نباشد / مقیمی حاجی: رویکرد ما توجه به کلان‌پروژه‌های پژوهشی مورد نیاز نظام است

گزارش معاون پژوهش حوزه علمیه قم

حجت‌الاسلام ترکاشوند معاون پژوهش حوزه علمیه قم نیز در سخنانی به ارائه گزارش پرداخت و گفت: طی سال تحصیلی گذشته، مدیران مدارس اهتمام خوبی به امر پژوهش داشته‌اند و تلاش‌های خالصانه‌ای در اجرا و نهادینه ساختن مسئله پژوهش در فضای درسی حوزه کرده‌اند.

وی با اشاره به برگزاری ۱۷ جلسه و ۸۶ مصوبه از سوی شورای پژوهش حوزه گفت: کمیته کرسی‌های آزاداندیشی هم فعال شده است تا خود حوزه علمیه کمیته‌ای مستقل داشته باشد و با بررسی درخواست کرسی‌ آزاداندیشی از سوی مدارس قم، رأساً به صدور مجوز اقدام نماید.

معاون پژوش حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه تاکنون دو مجوز کرسی آزاداندیشی از سوی این کمیته صادر شده است، افزود: مدارس و واحدهای آموزشی می‌توانند در صورت تمایل کرسی‌ آزاداندیشی خود را در مدرسه دارالشفاء برگزار کنند تا محوریت فیضیه نیز حفظ شود.

حجت‌الاسلام ترکاشوند گفت: تیم معاونت پژوهش حوزه قم طی یک سال گذشته از حدودا ۶۰ مدرسه و مرکز پژوهشی بازدید نموده و از نزدیک در جریان فعالیت‌های پژوهشی آن قرار گرفته است. بر این اساس دورنمای خوبی از وضعیت پژوهشی آنها به دست آورده است.

وی به برگزاری ۸۲ کارگاه پژوهشی روش تحقیق و ۳۴۳۲ پژوهش درسی اشاره کرد و گفت: اکنون از ۵۴ مدرسه قم ۳۲ مدرسه مجوز نشریه دارند. همچنین ۴۰ نشریه جدید نیز امسال مجوز انتشار دریافت کرده‌اند.

ملکی: مبلغ دین نمی‌تواند پژوهشگر نباشد / مقیمی حاجی: رویکرد ما توجه به کلان‌پروژه‌های پژوهشی مورد نیاز نظام است

رونمایی از مقالات برگزیده جشنواره علامه حلی

در بخشی از این مراسم، از مقالات برگزیده جشنواره علامه حلی و مجلات جدید واحدهای آموزشی حوزه علمیه قم رونمایی به عمل آمد.

تجلیل از هشت مدرسه برتر در امر پژوهش

همچنین در پایان این مراسم، از معاونان پژوهش هشت مدرسه برتر در حوزه پژوهشی نیز در دو گروه مدارس دارای بیشترین پیشرفت و مدارس دارای بیشترین امتیاز به شرح ذیل تجلیل شد:

 

ملکی: مبلغ دین نمی‌تواند پژوهشگر نباشد / مقیمی حاجی: رویکرد ما توجه به کلان‌پروژه‌های پژوهشی مورد نیاز نظام است

 

مدارس دارای بیشترین پیشرفت پژوهشی:

مدرسه علمیه حضرت آیت‌الله گلپایگانی گلپایگان با ۶۴ درصد پیشرفت

مدرسه علمیه پیامبر اعظم (ص) با ۴۰ درصد پیشرفت

مدرسه علمیه امام علی ابن موسی الرضا (ع) با ۳۳ درصد پیشرفت

مدرسه علمیه حسنیه با ۳۳ درصد پیشرفت

 

مدارس دارای بیشترین امتیاز پژوهشی:

مدرسه علمیه شهید ثانی صدوقی ۴ با ۸۳ امتیاز

مدرسه علمیه حضرت بقیهالله قم با ۸۳ امتیاز

مدرسه علمیه امراللهی با ۸۲ امتیاز

مدرسه علمیه خاتم‌الانبیا (ص) با ۸۱ امتیاز

 

چاپ
پست الکترونیک