شعار سال 1405

قَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ‌ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَيْهِ‌:

أَمَّا بَعْدُ فَإِنَّ الْجِهَادَ بَابٌ مِنْ أَبْوَابِ الْجَنَّةِ‌ فَتَحَهُ اللَّهُ لِخَاصَّةِ أَوْلِيَائِهِ وَ سَوَّغَهُمْ كَرَامَةً مِنْهُ لَهُمْ وَ نِعْمَةٌ ذَخَرَهَا وَ
الْجِهَادُ هُوَ لِبَاسُ التَّقْوَى وَ دِرْعُ اللَّهِ الْحَصِينَةُ وَ جُنَّتُهُ الْوَثِيقَةُ‌

جهاد و مبارزه، درى از درهاى بهشت است كه خداوند براى دوستان خاص خود گشوده است، و احترام و نعمتى براى آنان قرار داده و ذخيره كرده است. جهاد؛ همان لباس تقوا، سپر محكم الهى و بهشت تضمين شدۀ اوست.

الکافي , جلد۵ , صفحه۴

قائم مقام مدیر حوزه علمیه قم: حاج قاسم‌ها از دل هدایت‌گری حوزه‌های علمیه رشد کردند / پیام «حوزه پیشرو و سرآمد» مملو از حکمت و راهبرد است

حاج قاسم‌ها از دل هدایت‌گری حوزه‌های علمیه رشد کردند / پیام «حوزه پیشرو و سرآمد» مملو از حکمت و راهبرد است

حجت‌الاسلام والمسلمین ملکی گفت: پیام رهبر شهیدمان که «حوزه پیشرو و سرآمد» از محورهای آن است، یکی از پیام‌های تاریخی رهبری بود، ایشان ساعت‌ها وقت گذاشتند تا این پیام را صادر کردند؛ پیامی که از ابتدا تا انتها مملو از حکمت، دقت، راهکار و راهبرد است.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام والمسلمین حمید ملکی قائم مقام مدیر حوزه‌های علمیه، در اولین نشست‌ مجازی «مجاهد فرهنگی۲؛ از دانشجویی تا طلبگی» با تأکید بر ضرورت نجات جامعه بشری از سلطه استکبار، به تبیین نقش علما در این مسیر پرداخت.

 

امروز بشریت زیر سیطره استکبار جهانی است

وی ابتدا با طرح این پرسش بنیادین که «آینده جامعه بشری را چه کسانی نجات می‌دهند؟» خاطرنشان کرد: در دل این سؤال، پرسش‌ها و نکات متعددی نهفته است. امروز بشر، چه در گذشته و چه در حال، زیر سیطره استکبار جهانی قرار دارد. استکبار همواره انسان‌ها را از آزادی، آزاداندیشی و استقلال بازداشته است.

قائم مقام مدیر حوزه‌ علمیه قم با اشاره به آیه شریفه «وَلا تَرْکَنُوا إِلَی الَّذینَ ظَلَمُوا» افزود: کسانی که مردم را از قرار گرفتن در مسیر حق و حقیقت بازمی‌دارند، همان کافران و مستکبرانی هستند که در آیات قرآن کریم از آنان به عنوان «کسانی که سدّ سبیل می‌کنند» یاد شده است. چنین جامعه‌ای نیازمند نجات‌دهنده‌ای است و آن نجات‌دهنده حقیقی، امام موجود و موعود(عج) است که آزادی‌بخش جهان خواهد بود.

استاد حوزه علمیه قم تصریح کرد: پیش از ظهور، انسان‌های با اراده، پاک، عالم و دانشمند باید به میدان آیند و نبض جامعه بشری را به دست گیرند و بشریت را از یوغ استکبار و ظالمان زمان نجات دهند.

 

نجات‌دهنده حقیقی تنها کسی است ادامه‌دهنده راه انبیا باشد

حجت‌الاسلام والمسلمین ملکی با بیان اینکه نجات‌بخشی، آزادی‌بخشی و استقلال‌بخشی به جامعه بشری تنها بر عهده کسانی است که ملزم به وحی باشند، اظهار داشت: این افراد ادامه‌دهنده مسیر انبیا هستند و جز آنان، دیگران نمی‌توانند پیشرو باشند.

وی با استناد به روایت «العُلَماءُ وَرَثَهُ الأَنبِیاءِ» تأکید کرد: علمای حقیقی و واقعی، وارثان انبیا هستند. یکی از مهم‌ترین کارهای انبیا، نجات بشر از دست طاغوت و آشنا کردن مردم با خداوند متعال است؛ یعنی انسان را به مقام «عبدالله» رساندن.

این استاد حوزه علمیه یادآور شد: از جمله اهداف انبیا، اجتناب از طاغوت بوده است. علمایی که وارث انبیا هستند، تمام تلاششان این است که مردم را با توحید آشنا کنند و انسان موحّد تربیت نمایند؛ زیرا انسان موحّد هرگز زیر بار استکبار و ظالمان نمی‌رود.

وی در ادامه به وصیت مهم امیرالمؤمنین علی(ع) در آخرین لحظات عمر شریفشان اشاره کرد و گفت: حضرت به همه ما دستور دادند «کونا للظّالم خصماً و للمظلوم عوناً»» نسبت به ظالمان و دشمنان، «خَصم» باشید. ایشان میان «عَدُوّ» (دشمن عادی) و «خَصم» (دشمن کینه‌توز و سرسختی که با تمام وجود برای نابودی آمده است) تفاوت قائل شدند. این دو واژه برگرفته از آیات قرآن، به ویژه آیه ۲۹ سوره مبارکه فتح است که می‌فرماید: «مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ وَالَّذِینَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَی الْکُفَّارِ رُحَمَاءُ بَیْنَهُمْ».

حجت‌الاسلام والمسلمین ملکی در ادامه خاطرنشان کرد: وارثان حقیقی زمین، انسان‌های مومن، عالم و صاحب عمل صالح هستند که ادامه‌دهنده مسیر انبیا باشند؛ و همانا اینان، علما حقیقی هستند.

 

تداوم مسیر انبیا توسط علمای معاصر

حجت‌الاسلام والمسلمین ملکی در ادامه با اشاره به جایگاه رهبران دینی معاصر، امام خمینی(ره) را شخصیتی بی‌نظیر توصیف و خاطرنشان کرد: امام خمینی(ره) به‌تنهایی قیام کرد و توانست جامعه‌ای را که دچار استضعاف مالی، فکری و سلطه طاغوت و استکبار شده بود، نجات دهد. ثمره این جهاد را امروز در ایستادگی مردم رشید ایران در برابر استکبار جهانی و شکستن شاخ استکبار می‌بینیم؛ اقدامی که در طول تاریخ بی‌سابقه است.

قائم مقام مدیر حوزه‌ علمیه قم با اشاره به استمرار این مسیر توسط قائد شهید امام خامنه‌ای(ره) گفت: ایشان بیش از ۳۷ سال با تمام وجود، علم، بصیرت، ایمان، تقوا و هوش سرشار خود، به الگویی برای بشریت تبدیل شد. اکنون در هر جای جهان که برویم، از این شخصیت نام می‌برند که توانست مردم ایران، آزادی‌خواهان جهان و جبهه مقاومت را در پیچ‌وخم‌های خطرناک تقویت کند، شکل دهد و یک جبهه متحد در برابر استکبار جهانی تشکیل دهد.

این استاد حوزه علمیه در ادامه تصریح کرد: آنانی که در مسیر انبیا گام برمی‌دارند و «لَقَدْ کَانَ لَکُمْ فِی رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَهٌ حَسَنَهٌ» (اسوه حسنه) برایشان رسول خداست؛ دانششان از جنس علم نبوی، رفتار، منش و آگاهیشان برگرفته از دانش وحیانی پیامبر گرامی اسلام است می‌توانند جامعه بشری را نجات بدهند و آنان را از زیر یوغ استکبار و استعمار بیرون بکشند.

حجت‌الاسلام والمسلمین ملکی با استناد به آیات قرآن کریم افزود: خداوند در قرآن فرموده «هُدًی لِّلنَّاسِ»؛ یعنی قرآن برای تمام انسان‌ها هدایتگر است، نه فقط برای مسلمانان، فارس‌ها، عرب‌ها یا عجم‌ها. قرآن تبیانِ حق و باطل برای جهانیان و نذیر للعالمین است و همه انسان‌های روی کره زمین را بیدار می‌کند تا از جای برخیزند و قیام کنند. خداوند می‌فرماید: «إِنَّمَا أَعِظُکُمْ بِوَاحِدَهٍ أَنْ تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنَی وَ فُرَادَی»؛ همه را دعوت به قیام و حرکت برای خدا می‌کند تا در برابر طاغوت بایستند و در مسیر عبودیت حرکت کنند.

وی در ادامه به سخنی از امام رضا(ع) اشاره کرد که فرمودند: «فَإِنَّ النّاسَ لَوْ عَلِمُوا مَحاسِنَ کَلامِنا لاَتَّبَعُونا». این یک واقعیت است که اگر مردم جهان از زیبایی‌های ظاهری و مفهومی و باطنی کلام اهل‌بیت(ع) آگاهی یابند، قطعاً از ائمه‌اطهار(ع) یعنی از کلام، مسیر و مکتب آنان تبعیت خواهند کرد.

رسالت علمای هر عصر: آگاه‌سازی جامعه از معارف اهل‌بیت(ع) و ایجاد زیست مؤمنانه

حجت‌الاسلام والمسلمین ملکی در ادامه بیان داشت: قرآن کریم، بیانگر فطرت انسان است؛ بدین معنا که خداوند متعال کلمات خود را بر اساس فطرت بشری نازل فرموده است. ازاین‌رو، گمشدهٔ فطری انسان‌ها همان ارزش‌هایی است که در قرآن آمده و تبیین آن بر عهدهٔ اهل‌بیت عصمت و طهارت(ع) و سپس بر دوش علمای هر عصر می‌باشد.

وی با تأکید بر نقش علمای عامل و متقی افزود: اعتقاد من بر این است که عالمان عامل، با تقوا، زاهد، پرتلاش و مجاهد می‌توانند در هر عصری، ابتدا جامعهٔ محل زندگی خود، سپس شهر، کشور، منطقه و حتی مردم جهان را آگاه سازند و ایشان را با گمشدهٔ حقیقی‌شان که همان معارف اهل‌بیت(ع)، توحید، زندگی موحّدانه، زیست مؤمنانه، زیست پاک و حیات طیّبه است، آشنا کنند.

این استاد حوزه تصریح کرد: اگر این آگاهی‌بخشی محقق شود، مردم از طاغوت بیزاری جسته و با عشق و علاقه به سوی ارزش‌های الهی حرکت می‌کنند و زمینه‌ساز قیام امام موعود(عج) می‌شوند. بر اساس روایات، پس از ظهور حضرت، بیش از شش ماه طول نمی‌کشد که همهٔ انسان‌ها – جز اندکی از مستکبران که حقیقت را برنمی‌تابند – گرد ایشان جمع شده، بیعت کرده و ایمان می‌آورند. سپس زمین از وجود آن آلودگان پاک می‌شود و جامعهٔ مهدوی بر روی کرهٔ زمین تحقق می‌یابد. این آغاز تازه‌ای برای جهان است؛ جهانی که با ظهور حضرت، طراوت، نشاط و زندگی حقیقی را تجربه می‌کند.

حجت‌الاسلام والمسلمین ملکی در پاسخ به این سؤال که چه کسانی می‌توانند بشر را نجات دهند؟، اظهار داشت: کسانی که از جنس امام خمینی(ره)، امام موسی صدر، شهید محمدباقر صدر، شهید مطهری، شهید بهشتی، قائد شهید و سیدحسن نصرالله هستند. این بزرگواران تمام توان، اخلاص و همّ خود را برای نجات بشر به کار می‌گیرند. ایشان اول عالِم‌الدین می‌شوند یعنی در کنار مجاهدت‌های خود، مایهٔ علمی خویش را دقیقاً از سرچشمهٔ اصلی دریافت می‌کنند، و پس از آن که حامل علم الهی شدند، بر اساس آن علم، هم خود را می‌سازند، هم جامعهٔ اطراف خود و هم می‌توانند جامعهٔ بزرگ‌تری را از گرفتاری‌ها، بت‌پرستی‌ها و طاغوت‌پرستی‌ها نجات دهند و انسان‌ها را به سوی آزادی از بند بندگیِ غیرخدا و بندگیِ خدای متعال سوق دهند.

 

پیام «حوزه پیشرو و سرآمد» مملو از حکمت، راهکار و راهبرد است

حجت‌الاسلام والمسلمین ملکی در ادامه با اشاره به جایگاه بیانیه تاریخی رهبر معظم انقلاب درباره حوزه‌های علمیه، گفت: پیام رهبر شهیدمان که «حوزه پیشرو و سرآمد» از محورهای آن است، یکی از پیام‌های تاریخی حضرت آقاست. ایشان ساعتها وقت گذاشتند تا این پیام را صادر کردند؛ پیامی که از ابتدا تا انتها مملو از حکمت، دقت، راهکار و راهبرد است.

وی با تأکید بر بخشی از این بیانیه افزود: در این بیانیه آمده است که یکی از وظایف حوزه، هدایت‌گری است. به نظر من، هدایت‌گری یعنی همان ادامه مسیر هدایت‌گری انبیا که در عرصه‌های مختلف، در زمان‌های گوناگون و متناسب با اقتضائات هر دوره، در کنار مردم ایستادند و آنان را از چنگال طغیانگران و یاغیان نجات دادند و در مسیر رشد استعدادهایشان قرار دادند.

 

رشد شهید حاج قاسم ها از دل هدایتگری حوزه

قائم مقام مدیر حوزه‌ علمیه قم تصریح کرد: از دل همین مسیر هدایت‌گری بود که شخصیت‌های بزرگی همچون شهیدان حاج‌قاسم سلیمانی، حسن باقری، محمد باقری، سلامی، حاجی‌زاده و امثال آنان رشد کردند. همه این عزیزان دست‌پرورده امام شهید هستند و امام شهید نیز دست‌پرورده امام راحل(ره)؛ این سیر، سیری نورانی و ادامه‌دهنده مسیر انبیاست.

این استاد حوزه با دعوت از افراد با استعداد برای ورود به عرصه آموزش علوم حوزوی، اظهار داشت: کسانی که در خود می‌بینند می‌توانند چنین کار بزرگی انجام دهند و بر روی روح و شخصیت انسان‌ها کار کنند و تمام هم و غمشان تربیت شخصیت‌های سالم باشد وارد این عرصه شوند. امروز فضا آماده است، فقط به یک اراده قوی، اخلاص کامل و توفیق بالا نیاز داریم.

وی در توصیف دشواری‌های این مسیر گفت: از کنار قضیه که نگاه کنی، شاید فکر کنی کار بسیار سختی است؛ بله سختی دارد، اما سختی‌ که با لذت معنوی آمیخته است. اگر کسی در این مسیر گام بردارد، هیچ‌گاه حاضر نیست این موقعیت، این کار و این مأموریت را با هیچ چیز دیگری عوض کند. اگر از شهید بهشتی می‌پرسیدید آیا راضی نبودی جای دیگری بودی؟ قطعاً می‌گفت نه، من در بهترین کار و مأموریت هستم. شهید مطهری، علامه طباطبایی و دیگر بزرگان نیز همین گونه بودند.

 

دعوت جوانان به پیمودن راه امام شهید

حجت‌الاسلام والمسلمین ملکی تصریح کرد: ای جوانان عزیز، آن روز که دشمن دانشمندان هسته‌ای ما را به شهادت رساند، فوج‌فوج دانشجویان آمدند تا جای خالی آن دانشمندان را پر کنند. امروز نیز امام و رهبر شهیدمان را از دست داده‌ایم. باید فوج‌فوج از جوانان توانمند و باهوش بیایند و مسیری را که آن بزرگواران ترسیم کردند را بپیمایند.

قائم مقام مدیر حوزه علمیه قم در پایان خاطرنشان کرد: امیدواریم کسانی که این نقش هدایت‌گری را ایفا می‌کنند، مورد توجه و دعای خاص حضرت حجت (عج) قرار گیرند و زمینه‌ساز ظهور آن حضرت باشند.

چاپ
پست الکترونیک
تازه ترین اخبار